onsdag 6 mars 2013

VATTKOPPAN

Nu går det vattkoppor på dagis igen. Jag tror att det är tredje gången. Det är en kryptisk sjukdom det där. Man kan ju aldrig så noga veta om man haft den eller ej. Vissa blir ju jättedåliga med massor utslag och feber medans andra knappt märker av det. Vad jag vet har jag inte haft det och inte Lucas heller. Jag vet dock att vi båda blivit utsatta för det vid flertal tillfällen. Ja, det är väl bara att vänta och se om det kommer några prickar. Jag håller dock tummen för att vi slipper. Vi har eksem och utslag så att det räcker ändå..vi med de torra vinterhudarna.

Allmänt

Vattkoppor är en vanlig sjukdom som de flesta får en gång i livet, oftast i barndomen. Man brukar få vätskefyllda blåsor över kroppen. Efter att blåsorna har spruckit får man små skorpor på huden som så småningom ramlar bort.

Vattkoppor orsakas av ett virus som är mycket smittsamt. Man kan bara få vattkoppor en gång, men viruset stannar kvar i kroppen resten av livet. Ibland kan det aktiveras igen och orsaka sjukdomen bältros. Om man får bältros så beror det alltså inte på att man har smittats av någon med vattkoppor. Däremot kan viruset i en bältrosblåsa smitta en annan person så att han eller hon får vattkoppor
Om man får vattkoppor som vuxen blir man ofta sjukare än om man får vattkoppor som barn. Barn brukar bli friska efter en vecka, men för vuxna kan det ta längre tid.

Symtom

De första symtomen på vattkoppor brukar vara att man får feber, huvudvärk och känner sig trött. Efter ett par dagar kommer röda utslag på överkroppen som sprider sig till ansiktet, hårbotten, armarna och benen. Utslagen blir efter någon dag till blåsor med klar genomskinlig vätska.

Inga kommentarer: