måndag 21 maj 2012

Förkylningsastma

De senaste dagarna har varit lite kaosartade här hemma. Lucas har åkt på en rejäl förkylning och som vanligt har den satt sig på luftvägarna. Denna gång var det dock värre än det varit förut. Han kunde knappt andas på natten mellan lördag och söndag och hostade så mycket att han kräktes upp flera deciliter slem. Så vi fick helt enkelt åka in till barnakuten. Där var personalen jättetrevlig och vi fick hjälp direkt. Dock var vi inte hemma förrän halv fem och jag som skulle jobba frukost hade mitt larm på kvart i sex. Två timmars sömn blev det den natten men man orkar tydligen mer än vad man tror för jag orkade jobba OCH vara vaken resten av dagem. Det var jag så illa tvungen till också eftersom vi spenderade även hela söndagen på akuten. Nu har i alla fall Lucas fått en diagnos: förkylningsastma.

Lite småfakta om förkylningsastma:

 - Ett av tre barn får förkylningsastma under sina första levnadsår. Det positiva är att den ofta växer bort.

- Barn över 6 månader kan få diagnosen.

- Förkylningsastma är inte egentligen astma utan astmasymtom – barnet får trånga luftvägar när det blir förkylt. Symtomen uppkommer av luftvägsinfektioner, ofta orsakade av virus.

- Tecken på förkylningsastma är slemmig eller torr hosta, ofta ihållande och kommer nattetid eller vid ansträngning eller vid inandning av kall luft. Men långt ifrån all hosta orsakas av förkylningsastma. Ofta debuterar astman med andningssvårigheter vid en förkylning, ett tecken kan vara pipande andning hos barnet. Framför allt är det utandningen som påverkas.

Hjälp av vi fått också. En så kallad vortex-inhalator med två olika astmamediciner, en blå och en orange. Den orangea fungerar lite i förebyggande syfte och ska tas två gånger om dagen vid förkylning och i ungefär tio dagar i rad. Den blå medicinen tas vid behov, precis som en vanlig astmamedicin. Den kan man ta upp till åtta gånger om dagen och ger effkt direkt. Idag har Lucas fått puffa två gånger och är redan så mycket bättre. Imorgon blir det dock vabb för mig så att han får vila lite extra och så han hinner få tillbaka aptiten. Killen har bara ätit glass sen i lördags..stackarn!

I framtiden ska voretxen användas vid det allra första tecknet på förkylning. Så fort vi märker att Lucas börjar bli snorig i näsan  ska det puffas orange medicin morgon och kväll. Och förhoppningsvis ska det hjälpa luftrören att hålla sig friska...

3 kommentarer:

Morfar sa...

Äntligen har ni fått hem sakerna så ni slipper åka fram och tillbaka till akuten...

mormor sa...

Jätteskönt att ni har fått hjälp att ha hemma när det behövs!

Tessan sa...

Åååå samma som Theo har, visst är det skönt, man blir lite lugnare i själen